Cei mai multi dintre noi ne-am putea reduce consumul de energie cu cel putin 25% - facand o favoare planetei si ajutandu-ne portofelele. Si atunci, ce ne impiedica?Cunoastem deja cea mai rapida si mai putin costisitoare metoda de a incetini schimbarea climei: sa folosim mai putina energie. Iata mai jos 10 sfaturi utile in acest sens.

1.Verificati-va sistemul de incalzire, deoarece un arzator montat gresit va poate costa cu pana la 5% mai multa energie. Cu un simplu apel catre o firma de instalatii, va puteti consulta pentru o programare de verificare si intretinere. Acest procedeu nu costa mult,insa benefiiciile sunt simtitoare atat la buzunar cat si la confortul termic.

2. Cu o centrala termica veche (de peste 15 ani) nu putem vorbi despre economisirea energiei sau despre protejarea mediului. Daca doriti sa va modernizati instalatia de incalzire, atunci trebuie sa actionati acum, inainte ca iarna sa va goleasca buzunarele prin facturi "grase" la gaz sau energie electrica.

3. Nu uitati sa faceti o evaluare a consumului de energie pentru instalatia dvs. Consultati un instalator cu privire la un calcul comparativ intre consumul instalatiei vechi si sistemul nou cu o centrala termica moderna.

4. Cu cat modernizati instalatia de incalzire mai des, cu atat mai bine, deoarece o centrala termica veche trebuie sa functioneze tot anul cu o temperatura constant ridicata. Astfel se produc pierderi si ca urmare centrala atinge un grad de eficienta de numai 68%.

5. Nu aerisiti locuinta prea mult, ci de 2 ori pe zi, scurt si bine – circa 5 minute. Nu uitati sa inchideti termostatele. Astfel se aeriseste incaperea fara a se pierde insa caldura acumulata in mobila si in pereti. Nu lasati cladirea sa se raceasca prea mult, deoarece pentru a atinge din nou temperatura dorita va fi nevoie de mai multa energie decat atunci cand mentineti locuinta la temperatura constanta.

6. Aerisiti caloriferele daca constatati ca se incalzesc neuniform sau daca fac zgomot. Un calorifer aerisit corespunzator este mai economic, confortul termic este sporit, iar durata de viata este prelungita.

7. Cand se intuneca afara trageti jaluzelele sau draperiile la geamuri. Efectul asupra locuintei este acelasi cu efectul paturii asupra omului. Astfel economisiti aproximativ 4% din consumul de energie. In perioada iernii e indicat ca perdelele sa nu „curga“ pana jos, peste calorifer, blocand astfel circulatia si raspandirea aerului cald in incapere. Puteti alege perdele care ajung pana la pervazul ferestrei.

8. Nu acoperiti sursele de caldura sau termostatele cu imbracaminte, perdele sau mobila si nu le folositi pe post de uscatoare de rufe. Astfel se poate pierde pana la 20% din energie. Asadar evitati sa uscaţi hainele pe calorifer, deoarece veti consuma mai multa energie pentru incalzirea camerei si, de asemenea, sa puneti lucruri (imbracaminte) sau polite cu rol de depozitare deasupra caloriferului

9.Tineti usile camerelor inchise, ca sa nu incalziti inutil spatiile de trecere (de ex.holurile).


10. Pentru a evita pierderile semnificative de caldura, nu este indicata instalarea termostatelor în imediata apropiere a ferestrelor.

Sper ca ideile de mai sus sa iti fie utile. Daca mai ai si alte idei te rog sa le scrii mai jos in sectiunea comentarii. Daca ti-a placut articolul si il consideri util, da-i un like si share ca sa le fie util si altora! Iti multumec!

 

Pin It

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează