Te-ai hotarat sa cumperi o centrala termica pe gaz? Acum nu mai trebuie decat sa sti cum sa o alegi pe cea mai potrivita pentru nevoile tale. Specialistul AMD Grup va explica principalele criterii de care sa tineti cont la achizitia unei centrale.

Centralele termice le alegem in functie de:

  • puterea termica
  • tipul combustibilului folosit
  • modalitatea de evacuare a gazelor de ardere
  • conventionala sau cu condensare (pentru centralele termice pe gaz),
  • conventionala sau cu gazeificare (pentru centralele cu combustibil solid)

Cum alegem?

Puterea termica a centrale termice este data de necesarul de incalzire. Acesta se calculeaza conform cu STAS 1907 si este un calcul laborios. Pentru studii de fezabilitatea necesarul de incalzire al unei cladiri se pooate aproxima prin metoda pe baza de indici. Aceasta presupune estimarea necesarului de caldura folosind indici rezultati in urma unor calcule anterioare conforme cu STAS 1907 pentru cladiri, de unde rezulta ca un calcul aproximativ al necesarului de caldura se poate obtine mai usor si mai repede. Retine ca acest calcul este Aproximativ.

Pentru o cladire izolata putem considera 50 W/m3 indicele pentru calculul necesarului de incalzire. Asta inseamna ca necesarul de incalzire este volumul cladirii inmultit cu 50 W/m3.

 • ex: cladire de 120 m2 cu inaltime de 2.6 m avem 120 m2 x 2.6 m=312 m3, care 312 m3 x 50 W/m3=15.600 W => avem nevoie pentru incalzire de o centrala termica cu puterea termica cel putin egala cu 15.600 W, adica 15.6 kW. Daca nu exista centrala termica la puterea dorita de noi, vom alege o centrala cu putere superioara. Daca ar fi trebuit sa alegem o centrala termica murala pe gaz, am fi ales de 24 kW.

Cand alegi o centrala termica, modalitatea de evacuare a gazelor de ardere poate fi prin tiraj natural sau tiraj fortat. De retinut ca la apartamente de bloc este obligatoriu sa se utilizeze centrala termica cu tiraj fortat. Avantajul tirajului fortat este ca nu mai depindem de un cos deja contruit sau pe care sa il construim, evacuarea gazelor facandu-se printr-o tubulatura concentrica orizontala de cele mai multe ori. Sunt disponibile si alte evacuari fortate insa nu sunt la fel de frecvente ca cele orizontale (tip ventuza).

Mai jos poti viziona un mic filmulet legat de alegerea centralei. Daca aceste detalii le consideri insuficiente, poti apela cu incredere la sfatul specialistilor AMD Grup.Pin It

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează