Spalarea chimica este o operatiune care aduce avantaje economice beneficiarului.


Cateva considerente:

1. Nămolul din instalaţia de încălzire creşte consumul de gaz cu până la 25%

2. O depunere de 1 mm în interiorul schimbatoarelor de caldura reduce eficienţa cu 10%

3. Nămolul este cel mai mare inamic al centralei. Acesta generează peste 50% din intervenţiile pe durata perioadei de garanţie

4. Nămolul si depunerile de tot felul reduc confortul din casă creând zone reci în părţile inferioare ale radiatoarelor sau ale incalzirii in pardoseala.

 

5.Carbonatul de calciu reduce performanţa: o depunere de carbonat de calciu de 1 mm pe elementul de încălzire electric pentru apă duce la o pierdere de putere energetică de circa 12% (circa 20% pentru 3 mm, circa 35% pentru 6 mm, circa 45% pentru 9 mm, circa 50% pentru 12 mm).  
6. Magnetita – oxidul negru de fier (Fe3O4) este rezultatul coroziunii electrolitice care apare in orice sistem de incalzire care nu este tratat cu inhibitori. Aceasta pulbere este prezenta, ca masura de protectie impotriva coroziunii atmosferice, in majoritatea radiatoarelor de otel noi – in acest caz fiind fixat si de uleiuri si emulsii folosite in procesul de fabricatie.  Acest oxid este de 5 ori mai greu decat apa, nu este solubil dar este pus in suspensie de apa calda si migreaza in instalatie. Se sedimenteaza in partile joase ale instalatiilor (unde este circulatie lenta: baza radiatoarelor si a schimbatoarelor de caldura, clapete, valve) dar si in zone magnetice (are proprietati magnetice) – pompe. Se poate colecta foarte eficient cu filtre magnetice speciale.

7. Oxidul rosu de fier – rugina (Fe2O3)  - se formeaza in prezenta oxigenului in instalatie sau datorita apei cu ph acid. Nu este solubil, mai greu decat apa, se depune in toata instalatia. Cele mai grave sunt depunerile pe lagarele pompelor ducand la uzarea lor prematura. Se inlatura numai cu solutie acida (numai pentru schimbatoare si instalatii vechi !) dupa care se clateste bine si se pasivizeaza, apoi se folosesc inhibitori de coroziune, pentru a preveni reaparitia fenomenului.

Indepartarea stratului de depuneri care actioneaza ca si o izolatie termica, creste eficienta echipamentelor (centralei, cazanului, radiatoarelor, etc) si duce astfel la economii de combustibil si un timp mai scurt in care se ating parametrii normali de functionare. Mai jos este prezentat un tabel general privind pierderea eficientei (randamentului) datorita depunerilor in schimbatoarele de caldura.

 

Grosimea stratului
de depunere (mm)
0.4 0.8 1.6 3.2 4.8 6.3 9.5 12.7
Pierderea eficientei 4% 7% 11% 18% 27% 38% 48% 60%

 

Datorita pierderii eficientei cu 11% dumneavoastra veti plati o factura de gaz cu 11% mai mare (fenomen frecvent intalnit in practica).

In prima fotografie de pe pagina exemplificam si prin intermediul imaginilor cu 2 schimbatoare sectionate, unul bitermic si unul in placi in care se vad aceste depuneri!

Firma noastra asigura servicii complete de intretinere a instalatiilor termice si industriale, precum si a echipamentelor (cazane abur, apa calda, apa fierbinte, schimbatoare de caldura etc), inclusivspalarea chimica a acestora. La cererea clientului concepem si tehnologia necesara, respectand reglementarile ISCIR. 

Important este ca acum putem rezolva aceste probleme! Mai jos cateva din solutiile chimice cu care lucram.